Vakantiewoning Möhnesee - Geocaching

Geocaching is een soort elektronische speurtocht en schattenjacht. De verstopte voorwerpen (caches) worden aan de hand van de geografische coördinaten op het internet bekend gemaakt en door een GPS-ontvanger gezocht.

Een cache is meestal een container waarin zich een logboek en een aantal kleine ruilvoorwerpen bevinden. Iedere bezoeker van een cache houdt een logboek bij waarin hij zijn bezoek documenteert. De vinders kunnen een voorwerp uit de cache nemen en er een andere voor in de plaats leggen. Dan wordt de cache weer verborgen op de plaats waar het eerder was gevonden.

De vondst wordt ook vermeld op het internet op de gerelateerde pagina van de cache en eventueel aangevuld met foto's. Zo kunnen ook anderen - vooral de verstoppers - de gebeurtenissen die over de cache gaan, volgen.

Geocaching is een hobby voor jong en oud

Er zijn verschillende soorten caches met verschillende karakters. Alle caches worden gewoonlijk geïndexeerd met een aanduiding van het terrein en de problemen die je kunt verwachten bij de zoektocht. Een bijzondere uitdaging vormen vooral caches, die alleen toegankelijk zijn met speciale apparatuur. Dat begint met een eenvoudige zaklamp en kan eventueel eindigen in een complete klim- of duikuitrusting.

Er zijn ook caches die slechts onder bepaalde voorwaarden gevonden kunnen worden, bijvoorbeeld nachtcaches die beter 's nachts gevonden kunnen worden. De overgrote meerderheid van caches vereisen niets meer dan de basisuitrusting en een beetje conditie.

Geocaching is een hobby voor jong en oud Geocaching is een hobby voor jong en oud Geocaching is een hobby voor jong en oud

De belangrijkste categorieën:
    • De eenvoudige cache waarbij rechtstreeks de positie van de opgegeven schuilplaats is opgegeven. De eerste caches waren eenvoudige caches, daarom worden ze aangeduid als 'traditionals'. Sommige kunnen met de auto worden benaderd tot op een paar meter en je hoeft niet ver te zoeken. Dit type cache heet dan drive-in. Andere caches kunnen op hun beurt ver verwijderd zijn van wegen of paden en zijn daarom zeer veeleisend, maar de coördinaten zijn direct bekend.
    • Multi-level caches - zogenaamde Multi-caches - met verschillende plaatsen en verwijzingen naar de de volgende stad of de feitelijke schuilplaats. De moeilijkheid ligt hier in de combinatie van de manier waarop de vraag moet worden opgelost of het karakter van de aanwijzingen - en natuurlijk waar de uiteindelijke cache verborgen ligt. De lengte en de aard van het terrein bepalen de moeilijkheidsgraad van het terrein.
    • Puzzel caches, die ter plekke of zelfs vooraf onderzoek vereisen of het oplossen van puzzels vereisen. Hier worden in eerste instantie meestal irrelevante coördinaten gegeven die alleen het doelgebied beschrijven, de exacte coördinaten kunnen dus alleen worden gevonden door het oplossen van een of meer puzzels.

De cache zelf kan verschillende vormen aannemen, van een eenvoudige plastic opbergdoos tot een stalen munitie kist of zelfs een verborgen kluis, waarvan men de combinatie eerst moet uitzoeken. Verder zijn er de zogenaamde micro-caches. Dit kan bijvoorbeeld een filmkoker zijn, waar slechts een logboek in zit. Er zijn ook virtuele caches, zonder een verborgen container, waar je als bewijs voor het vinden bijvoorbeeld een foto moet kunnen laten zien. Soms is dit ook een door een webcam gemaakte foto. Dit heet een webcam cache.

De cache is te vinden met een hand-held GPS-ontvanger die in eenvoudige vorm, tweedehands, voor ongeveer 50 EUR te krijgen is. Het kan echter van nut zijn als het apparaat tevens een routekaart en bijbehorende navigatie functies biedt. Dan kunt u eenvoudig het doelgebied vinden, met name als u niet bekend bent met het gebied.

Geocaching is een goede manier om vrij snel de bijzondere attracties en de meest pittoreske plaatsen in een onbekend gebied of stuk grond te ontdekken, omdat de meeste mensen die een dergelijke cache verbergen, veel moeite doen bij het selecteren van de locaties.

De fascinatie Geocaching is moeilijk uit te leggen, want zo verschillend als de cache soorten zijn, zo gevarieerd de landschappen waarin de caches verborgen zijn, zo verschillend zijn de Geocache beoefenaars. Terwijl sommige Geocache liefhebbers het als extra stimulans voor sportief wandelen beschouwen, gebruiken andere de aantrekkingskracht van de schattenjacht alleen maar om hun kinderen - en zichzelf - op excursies in de natuur te begeven.

Weer Möhnesee

FilmTipp: