Vakantiewoning Möhnesee - Sauerland

Het Sauerland is een Duits middelgebergte in het zuidoosten van Noord-Rijn-Westfalen. Een kleine uitloper van het Sauerland strekt zich uit tot in de naburige deelstaat Hessen. Het relatief dunbevolkte Sauerland heeft relatief veel bosgebieden.

Het Sauerland wordt gekenmerkt door een middelgebergte met beuken en dennenbossen. Gemengde bossen zoals veel andere loof-en naaldbossen worden in het Sauerland zelden aangetroffen. Door de vele bergen wordt het Sauerland vaak 'Het land van de duizend bergen' genoemd.

Het Sauerland - het groene hart van Duitsland

In de jaren van 1961 tot 1965 werden meerdere gebieden in het Sauerland aangewezen als natuurgebied. In het noorden, tussen de rivieren de Roer en de Möhne, ligt het natuurpark Arnsberger Wald, waar zich ook onze vakantiewoning bevindt.

Het natuurpark Rothaargebirge strekt zich uit over het Hochsauerland, Wittgenstein, en delen van Südsauerland en het Siegerland. In de driehoek van de rivieren Sorpe, Henne en Lenne bevindt zich het natuurpark Homert. Ten zuidwesten hiervan ligt het natuurpark Ebbegebirge. In het grensgebied bij Hessen tussen Mars en Brilon ligt het natuurpark Diemelsee.

Met de toenemende industrialisatie van het Roergebied steeg ook de vraag naar drinkwater en proceswater voor de industrie. In de benedenloop van de Roer ontstonden zo veel waterwerken, die echter in de zomer vaak droog kwamen te staan.

Met de oprichting van Ruhrtalsperrenvereis in 1899 begon de bouw van stuwdammen in een aantal kleinere rivieren in het Sauerland. De stuwmeren slaan water op in de herfst en winter en laten het in het voorjaar en de zomer gecontroleerd weer wegvloeien. Op deze manier wordt altijd het water op peil gehouden aan de benedenloop van de Ruhr.

De grootste van deze meren in het Sauerland zijn de Biggesee in het zuiden, de Sorpesee, de Versetalsperre, de Hennesee in het midden en natuurlijk de Möhnesee in het noorden.

Sinds het begin van de 20e eeuw werd het Sauerland steeds meer het vakantiedoel van de bewoners van de industriële gebieden en de grote steden in het Ruhrgebied, die hier rust en ontspanning zochten.

Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd met name het noordelijke deel van het Sauerland een centrum van toerisme. De uitgestrekte bossen en kleine dorpen en steden maken wandelen en fietsen zeer aantrekkelijk, en vele steden zijn vanwege de goede luchtkwaliteit kuuroorden.

Maar onze Nederlandse buren zijn altijd graag geziene gasten die het Sauerland voor zowel lange vakanties als voor weekend trips - in de winter alsmede ook in de zomer.

Toeristen en vakantiegangers kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan hotels, herbergen, pensions, vakantiewoningen of appartementen.

Onze vakantiewoning ligt aan de noordelijke rand van het Sauerland direct aan het natuurpark Arnsberger Wald en de Möhnesee. Dit gedeelte van het Sauerland is onder meer ideaal voor wandelen, fietsen en skeeleren, maar hier ontbreken de extreme steile hellingen van het Hochsauerland.

Weer Möhnesee

FilmTipp: