Vakantiewoning Möhnesee - Hanzestad Soest

Soest was in de Middeleeuwen een belangrijke Hanzestad, en behoorde met Dortmund, Münster en Osnabrück tot de belangrijkste Hanzesteden in Westfalen. Soest groeide in deze tijd als stad, met in totaal zes "hoven" en het omliggende land, de beroemde "Soester Börde".

De oude stadsmuur met de imposante wal is nog voor driekwart intact, maar alleen de binnenste wal bestaat nog, omdat de buitenste wal uit militair-tactische redenen in 1586 werd afgebroken. De Osthofentor is als enige poort van de oorspronkelijke 10 stadspoorten overgebleven.

Regio Möhnesee - De Hanzestad van Soest

Een groot deel van het centrum van Soest valt onder monumentenzorg, in totaal meer dan 600 gebouwen. Heel mooi zijn de vele tuinen in de binnenstad van Soest. Vooral in mei is een wandeling langs de gerestaureerde vakwerkhuizen, imposante groengekleurde zandstenen muren en de wilde bloemen in de vele, goed onderhouden tuinen, een bijzondere ervaring. De bloeiende bomen in Soest in het voorjaar trekken veel bezoekers van heinde en verre.

Zeer bezienswaardige vakhuizen die onder momumentenzorg vallen, zijn een vakwerkhuis met dubbele gevel genaamd "Zum wilden Mann", het "Pilgrim-Haus", een voormalige pelgrimsherberg voor St. Jacob pelgrims en het oudste gasthuis in Westfalen, het "Huis zur Rose", ook wel bekend als "Freiligrath-Haus" en de "Burghof" welke het stadshistorische museum herbergt.

De Hanzestad van Soest De Hanzestad van Soest De Hanzestad van Soest

Bezienswaardig zijn de kathedraal van St. Patrokli, een katholieke kathedraal uit 954 A.D. en de St. Petri kerk, die al werd gebouwd in het jaar 780 na Chr. Beide kerken bevinden zich in de binnenstad van Soest op slechts een paar meter afstand van elkaar. De St. Patrokli kathedraal is een van de oudste kerken in Duitsland. Bijzonder indrukwekkend zijn de mooie romaanse toren en de westelijke vleugel, waar op de bovenste verdieping het Museum van de Kathedraal is gehuisvest.

Andere bezienswaardigheden zijn de kerk St. Maria zur Höhe met middeleeuwse binnenschilderingen en de Nikolai kapel, de uit de 14e eeuw stammende Wiesenkirche - een van de mooiste gotische hallenkerken in Duitsland. In het historische centrum van de stad Soest zijn bovendien nog zeven andere kerken en twee kapellen te vinden, helemaal opgebouwd uit lokale groene zandsteen.

De Hanzestad van Soest De Hanzestad van Soest De Hanzestad van Soest

Het is ook interessant om de zogenaamde "Große Teich" ("grote vijver") te bezoeken middenin het oude centrum. Vanwege verschillende zoutwaterbronnen bevriest deze nooit. Hier kan men in het Park-Café bij zonnig weer direct aan de vijver zitten en zich ontspannen.

De Hanzestad Soest is bij mensen ver buiten de landsgrenzen ook bekend door de vele bekende evenementen. De Allerheiligenkermis staat bij bezoekers in het middelpunt van de belangstelling. De kermis staat bekend als de grootste binnenstadskermis in Europa en omvat een groot deel van de middeleeuwse stadskern. De beste attracties in Europa vechten elk jaar in om de beste plaatsen, in Soest is alles vertegenwoordigd wat rang en stand heeft in de branche. De Allerheiligenkermis begint op de eerste woensdag na Allerheiligen en duurt vijf dagen.

Weer Möhnesee